Skąd biorą się przebarwienia na zębach?

Ideałem, do którego nieustannie dążymy, jest śnieżna biel zębów. Naturalnie jednak ludzkie zęby nie mają tak perfekcyjnej barwy, a stuprocentową biel zwykle uzyskuje się poprzez zabiegi wybielające (np. z użyciem UV). Pewne nawyki oraz spożywane produkty mogą powodować żółknięcie albo przebarwienia zębów, co może znacząco utrudnić spełnienie marzenia o śnieżnobiałym uśmiechu. Na co zwrócić uwagę?

Przyczyny przebarwień zębów

Do powstawania przebarwień czy żółknięcia zębów przyczyniają się przede wszystkim produkty spożywcze zawierające substancje barwiące oraz o silnie kwaśnym odczynie. Oprócz tego wrogiem śnieżnobiałego uśmiechu jest palenie papierosów i innych wyrobów tytoniowych – co ciekawe, nawet dym papierosowy powoduje odbarwianie różnych powierzchni, jeśli palimy w domu, np. firanki czy biały sufit. Również niedostateczne szczotkowanie zębów oraz brak regularnego nitkowania może doprowadzić do gromadzenia się osadów nazębnych. Zdecydowanie trudniej jest osiągnąć śnieżną biel zębów w podeszłym wieku, ponieważ pogorszenie stanu szkliwa jest jednym z elementów starzenia się organizmu. Oprócz tego warto wiedzieć, że niektóre leki mogą powodować przebarwienia zębów, zwłaszcza jeśli stosowane są w dzieciństwie, w momencie, kiedy dopiero pojawiły się zęby stałe.

Produkty spożywcze powodujące przebarwienia i żółknięcie zębów

Lista produktów spożywczych, które nie sprzyjają śnieżnej bieli zębów, jest długa. Wcale to jednak nie oznacza, że należy całkowicie z nich zrezygnować – kluczowe jest to, aby nie przesadzać z ich ilością, a po spożyciu dokładnie wyszczotkować zęby, aby usunąć resztki barwiących substancji. Do tej grupy zaliczamy:

  • kawę i herbatę – zauważ, że pozostawione resztki w białym kubku niełatwo jest usunąć bez użycia detergentu. Podobnie jest z naszymi zębami;
  • czerwone wino,
  • napoje gazowane, zwłaszcza te zawierające karmel, cukier i kwas fosforowy, np. cola,
  • owoce cytrusowe, np. pomarańcze i cytryny – zawierają kwasy, które mogą uszkadzać szkliwo i przyczyniać się do żółknięcia zębów,
  • sosy o intensywnej barwie, np. sojowy, sriracha itp.,
  • jagody i przetwory jagodowe.

Co robić, by uniknąć przebarwień i żółknięcia zębów?

Aby cieszyć się smakiem kawy, herbaty, czerwonego wina i pikantnych sosów, ale też nie zaszkodzić swoim zębom, należy:

  • każdorazowo po spożyciu barwiących produktów pić wodę, aby opłukać zęby i zmniejszyć ich kontakt z kwasami czy barwnikami,
  • unikać spożywania tych produktów w bardzo dużych ilościach (np. ograniczyć kawę do jednej filiżanki dziennie, wino do jednej lampki w tygodniu itp.),
  • dbać o regularną i kompleksową higienę jamy ustnej. Po spożyciu barwiących produktów wyszczotkować zęby, nitkować przestrzenie międzyzębowe, płukać specjalnym płynem;
  • do picia herbaty, coli albo innych napojów używać słomki – dzięki temu zmniejszysz kontakt zębów z barwnikami.

Najważniejszym elementem dbania o zęby, w tym również ich prawidłową barwę, jest regularne odwiedzanie dentysty. Zapraszamy do centrum stomatologii AleksdentWarszawie, gdzie przeprowadzimy kontrolę uzębienia, wykonamy zabiegi profilaktyczne albo zaplanujemy leczenie.