Jak poszczególne produkty spożywcze wpływają na stan zębów?

Produkty spożywcze mają różny wpływ zarówno na ogólną kondycję organizmu, jak i na stan zębów. Niektóre z nich mogą przyczyniać się do powstawania próchnicy, podczas gdy inne odgrywają istotną rolę w utrzymaniu zdrowych zębów. Sprawdź, czym warto wzbogacić swoją dietę, a jakie produkty najlepiej ograniczyć.

Produkty spożywcze, które mogą szkodzić zębom

O tym, czy produkt spożywczy jest dla zębów szkodliwy, czy wręcz przeciwnie, decyduje jego skład chemiczny oraz konsystencja:

  • produkty o wysokiej zawartości kwasów, takie jak owoce cytrusowe i kwaśne warzywa, mogą uszkadzać szkliwo zębów, jeśli są spożywane często albo pozostają w jamie ustnej przez długi czas,
  • artykuły spożywcze bogate w cukry proste, takie jak cukier, ciasta, ciastka, cukierki, żelki i słodkie napoje – bakterie w jamie ustnej wykorzystują cukier do produkcji kwasów, które mogą uszkadzać szkliwo zębów,
  • wyroby, które “oblepiają” zęby, na przykład żelki, karmelki i inne słodycze o ciągnącej konsystencji. Częste spożywanie takich produktów (i zwlekanie z umyciem zębów po spożyciu) osłabia właściwości śliny, która nie może dostać się do powierzchni zębów, by ponownie je otoczyć mineralną warstwą ochronną.

Produkty, które mogą pomagać w utrzymaniu zdrowych zębów

Chcąc cieszyć się pięknym i zdrowym uśmiechem, warto nie tylko zmniejszyć ilość spożywanych produktów kwaśnych czy bogatych w cukier, ale należy też zadbać o odpowiednio zróżnicowaną dietę. Pozytywny wpływ na stan zębów mają:

  • produkty o wysokiej zawartości błonnika, takie jak warzywa i owoce, ponieważ błonnik pomaga oczyścić zęby oraz dziąsła z resztek jedzenia i bakterii. Miękka tekstura dodatkowo wspiera proces oczyszczania w trakcie jedzenia;
  • wyroby mleczne, takie jak mleko, jogurty czy sery, ponieważ zawierają wapń i fosfor, które są ważnymi składnikami szkliwa zębów,
  • bogate w witaminy i minerały orzechy, zwłaszcza migdały czy orzeszki ziemne, które dodatkowo stanowią cenne źródło białka,
  • płatki zbożowe bogate w wapń i witaminy z grupy B, które są korzystne dla zdrowia zębów. Unikaj jednak płatków zbożowych, które są wysokosłodzone, ponieważ mogą przyczyniać się do rozwoju próchnicy;
  • chude mięso, ryby i jajka – są one bogate w białko, niezbędne do utrzymania zdrowych zębów i kości.

Pamiętaj, że ważne jest, aby spożywać wszystkie produkty spożywcze w umiarkowanych ilościach i dokładnie myć zęby po posiłku, aby zapobiec powstawaniu próchnicy. Równie istotne jest regularne odwiedzanie gabinetu stomatologicznego w celu wykonywania przeglądów i zabiegów profilaktycznych, takich jak usuwanie kamienia nazębnego czy piaskowanie. Zapisz się na wizytę w naszej klinice na Pradze-Południu!